the elegance of merging unique, bold brand & spatial design with high-quality attention to detail
IVA2D3D social.png

news

Direct links to exhibitions, lectures and new work

 

talk

19:00 December 7th 2023 in Arcam Amsterdam

Short lecture during about studio Jaywalks vision on regaining traffic space.
The lecture will be held in English.

Barcam is Amsterdam's new monthly architect café, by and for architects and everyone from the construction world in the MRA on the first Thursday of the month.

Theme December 7 'The delayed city'
From December 8, 2023, there will be a new speed limit on most of Amsterdam's streets: 30 km/h. What consequences does this have for the city and the experience thereof? What space is created by driving more slowly? And what does the slowed down city sound like?

Studio Jaywalk has conducted research into 'regaining the traffic space' as a result of this adjustment. Their research is part of the current Arcam exhibition Slow How – spatial relaxation

During Barcam #6, Studio Jaywalk briefly explains their research and we can brainstorm about the design options for the capital.

Visitor info
Date: Thursday, December 7, 2023
Time: walk-in from 6 p.m., registration not necessary!
Location: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Language: English

exposition

November 3rd 2023

opening exposition SLOW HOW in ARCAM
Studio Jaywalk (Florian Eckardt en Ivanka Bakker) in the exhibition Slow How
regaining traffic space

Slow How – Ruimtelijk onthaasten
Locatie:
 Arcam, Prins Hendrikkade 600
Data: van 3 november 2023 tot eind februari 2024
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur

ARCAM perbericht


Studio Jaywalk does research and design in the field of tension between presence and movement with an emphasis on the quality of stay.

exposition

November 2nd 2023

opening exposition InnovatieExpo
studio Jaywalk (Florian Eckardt en Ivanka Bakker) in Rotterdam on the exposition InnovatieExpo

OVER-BRUGGEN / BRIDGE THE GAP
Video design concepts by Florian Eckardt, Arjen Heus & Ivanka Bakker
3D maquette with design furniture on bridge
Presentation design & participation

(photo of the maquette will follow end October)

pitch second round


juni 2023

selectie Arcam Open Call tentoonstelling ontwerp
Yes! Florian Eckardt en ik (studio Jaywalk) gaan door naar de 2de ronde! studiojaywalk.nl
arcam.nl

Arcam ontving 25 inzendingen op de oproep om een visie op een nieuwe vaste tentoonstellingsopzet in te dienen. De kwaliteit was hoog en de ideeën waren divers. Tijdens de selectie heeft de commissie gezocht naar ontwerpers die naar hun inzicht het beste in staat zouden zijn om de vraag van Arcam uit te werken tot een schetsontwerp in de tweede ronde.

Daarbij is vooral gekeken naar de mate waarin de ontwerpers een uitspraak doen over toegankelijkheid als ontwerpopgave, de mate waarin de inzending een visie op tentoonstellingsontwerp betreft en de mate waarin het portfolio aansluit op de ontwerpopgave.


founding studio Jaywalk

april 2023 studiojaywalk.nl
Florian Eckardt en Ivanka Bakker starten studio Jaywalk.

Studio Jaywalk onderzoekt en ontwerpt in het spanningsveld tussen verblijven en zich verplaatsen met de nadruk op het vergroten van de verblijfskwaliteit in de openbare ruimte van bijvoorbeeld pleinen, bruggen, publieke binnen en buiten ruimten, gemeenschappelijke patios en reeds bestaande wegen. Door specifieke concepten én ontwerpen wordt de verblijfskwaliteit vergroot; er ontstaat ruimte om te ontmoeten en te ontspannen op plekken in de stedelijke omgeving waar dat voorheen niet mogelijk was.

Florian en Ivanka blijven daarnaast werkzaam voor hun eigen bedrijven.

selection en concept presentation
‘Bridging the gab’ project Ingenieursbureau Amsterdam & What If Lab (Dutch design foundation)

februari 2023 whatiflab.nl
Amsterdam heeft ongeveer 1800 bruggen. Veel daarvan zijn nooit bedoeld voor het zware verkeer dat er tegenwoordig overheen gaat. Een mogelijkheid om de bruggen te sparen is het afsluiten voor auto- en vrachtverkeer. Maar hoe leg je dat uit aan de bewoners? En wat doe je met die vrijgekomen ruimte? What if Lab selecteerde en koppelde, in samenwerking met het innovatieteam van het Programma Bruggen & Kademuren (PBK) van de gemeente Amsterdam, sociaal ontwerper Arjen Heus met ruimtelijk ontwerpers Ivanka Bakker en Florian Eckardt. Benieuwd naar het concept dat dit team heeft ontwikkeld in het lab? Lees het hier!

Participatie staat centraal

Arjen, Ivanka en Florian riepen de Amsterdammers op om te participeren, om niet voor, maar mét hen te ontwerpen. Dat proces leverde zeer waardevolle input op, met een voorkeur voor sociale activiteit en aandacht voor verlichting en groen. 

Ze ontwikkelden een herkenbare identiteit met drie concepten die modulair, combineerbaar, duurzaam en onderhoudsarm zijn. Hierin hebben ze de stem en karakter van Amsterdam centraal gezet. Zo sluiten de kleuren en (rest)materialen zoals natuursteen, schuifhout en staal aan bij het Amsterdamse straatbeeld.

Modulaire concepten
De concepten Huiskamer, Verhalen en Modulair Zitten & Spelen en de daaruit voortgekomen ontwerpen zijn in wisselende samenstellingen implementeerbaar. Op de afgesloten bruggen ontstaan zo vrije ruimtes met luie stoelen, podia voor expressie, lantaarns, planten, quotes en verhalen-kaders. De modulaire ruggengraat scheidt het fietsverkeer en het verblijfsgebied. Er ontstaan verrassende nieuwe plekken om elkaar te ontmoeten, uit te rusten of juist te spelen en de stad met haar veelzijdigheid en verhalen te ontdekken.  

De concepten zijn met enthousiasme ontvangen door collega’s uit verschillende disciplines, deze ontwerpen geven een beeld hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. We gaan nu het gesprek aan of het mogelijk is om dit in de praktijk te testen.
Andreas den Dekker (innovatie-adviseur PBK bij Gemeente Amsterdam)

En niet onbelangrijk: bij de implementatie van elke nieuwe brug die wordt afgesloten, kunnen de modules van de concepten gekozen worden door de buurt. Want de stem van Amsterdam, die doet ertoe!

Houd onze website en social media in de gaten voor updates over de doorontwikkeling! whatiflab.nl



september 2022
Press release
What if Lab Amsterdam September 16th 2022 whatiflab instagram1 instagram2 LinkedIn

"In What If Lab: Bridging the Gap, we are working future-oriented and conceptually on a structural and socially necessary solution for Amsterdam. We want to develop a recognisable identity for the new functions of a large number of Amsterdam's bridges, where the bridge literally and figuratively stands for connection." - Florian Eckardt & Ivanka Bakker

Meet the other half of Bridging the gap! Today we will introduce the spatial duo who will collaborate with the selected social collective in this What if Lab with @gemeenteamsterdam. Together, they will develop future visions for the bridges of Amsterdam.

What if… bridges become multifunctional spaces for city life? Ivanka Bakker (@iva2d3d.interieurontwerpers) and Florian Eckardt will ensure the spatial perspective on this design question! These architects and designers regularly work together on conceptual projects and long-term solutions. Their focus is on out-of-the-box design solutions dealing with water in urban areas. The (mostly reused) materials and raw materials they use are sustainable, circular, weatherproof and low-maintenance.

Want to know more about this lab and this duo? Head over to our website whatiflab

#Amsterdam #bridges #concept #sustainability#gemeenteamsterdam #water #urban #futurevision


september 2022
Update
What if Lab
Deze ontwerpers zien kansen voor de bruggen in Amsterdam

Veel bruggen en kademuren van Gemeente Amsterdam zijn aan het eind van hun technische levensduur. Het afsluiten van een brug voor autoverkeer betekent een verandering voor de omwonenden die negatief ontvangen kan worden. Terwijl er juist ook kansen ontstaan. Er wordt een stukje stad teruggewonnen op de auto, wat nieuw gebruik en een verrijking voor de stad kan opleveren. Hoe kunnen we de transitie van het gebruik van zo’n brug dan zo vormgeven dat de verandering als meerwaarde wordt ontvangen in een buurt? In What if Lab: Over-bruggen gaan een sociale en een ruimtelijke ontwerper samenwerken om een toekomstvisie te ontwikkelen voor deze bruggen.

Afgelopen week is binnen het programma Bruggen en Kademuren bij Gemeente Amsterdam hard gewerkt aan de selectie van een sociale en ruimtelijke ontwerper uit de hoeveelheid aanmeldingen voor de open call. De keuze is gevallen op het koppelen van een sociaal collectief en een architectenduo. De twee ontwerpende partijen hebben inmiddels kennis gemaakt en kunnen niet wachten om nieuwe functies voor Amsterdamse bruggen te visualiseren. Sarah Bork, binnen de gemeente verantwoordelijk voor dit initiatief, vertelt: “Wij zijn heel enthousiast over dit traject en kunnen niet wachten om te zien waarmee de ontwerpers komen. Wij zijn heel erg bereid om met hun en van hun te leren.” Lees hieronder wie de gekozen ontwerpers zijn!

Florian Eckardt en Ivanka Bakker

Florian Eckardt (Architect in Amsterdam) en Ivanka Bakker (IVA2D3D) zijn architect en ontwerper. Ze werken regelmatig samen aan conceptuele projecten en lange termijn oplossingen. Hun focus ligt op out-of-the-box ontwerpoplossingen die met water in stedelijke gebieden te maken hebben. Denk aan bruggen, wateropvang, hergebruik, begroeiing, beschutting, water ervaring. Ze passen deze thema’s ook toe in de door hen ontworpen woningen, objecten, interieurs en bruggen. De (veelal hergebruikte) materialen en grondstoffen die ze toepassen zijn duurzaam, circulair, weerbestendig en onderhoudsarm.

“In What If Lab Over-Bruggen werken we toekomstgericht en conceptmatig aan een structurele en sociaal noodzakelijke oplossing voor Amsterdam. We willen een herkenbare identiteit ontwikkelen voor de nieuwe functies van een groot aantal Amsterdamse bruggen, waarbij de brug letterlijk en figuurlijk staat voor verbinding.” – Florian Eckardt & Ivanka Bakker en Arjen Heus als sociaal ontwerper

PLYGRND.city is een collectief van action researchers, kunstenaars, fotografen, makers, buurtbewoners, ontwerpers en hulpverleners, onder begeleiding van Arjen Heus. We helpen bewoners, gemeenten (en hun partners), projectontwikkelaars en woningcorporaties bij actuele maatschappelijke vraagstukken zoals de woningbouwopgave en energietransitie. Met toegankelijke participatietools (co-creatielabs) en begeleiding in placemaking slaan we samen de brug naar een inclusievere en meer verbonden samenleving.

PLYGRND.city heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een een breed scala van ruimtelijke en sociale vraagstukken, projecten zoals Hoodlab, de Tunnel of Love en Greenbox. Arjen vertelt: “In een combinatie van ontwerpend onderzoek, social design, ruimtelijkheid, placemaking en integraal samenwerken ga ik in onze projecten altijd op zoek naar verbinding en cultuur.”

“Net zoals het model van onze Hoodlabs, sturen we op een blauwdruk voor een gemakkelijk te produceren en dupliceerbaar concept. Een combinatie van hardware en software, toegankelijk voor alle Amsterdammers. Radicaal? Misschien wel. In ieder geval kijk ik er naar uit om samen op zoek te gaan naar nieuwe manieren om gedrag positief te beïnvloeden ten goede van de vibe in onze stad.”